En Definition

En jazzstandard er et nummer, der udgør en vigtig del af jazzmusikeres repertoire, er velkendt, hyppigt spillet og indspillet, og derfor også almindelig kendt af publikum. Mange jazzstandards er ikke oprindelig skrevet til jazzbrug, men hentet alle mulige andre steder fra af jazzmusikere, der så har fortolket dem. Der kan ikke opstilles nøjagtige grænser for, hvad der er og ikke er standards. Det afhænger udelukkende af, hvor meget og ofte et nummer er brugt. Således ændrer det sig også over tid: tidligere særdeles hyppigt tolkede numre forsvinder ud af repertoiret, og nye kommer til.

Standards arbejder i et spændingsfelt af indforståethed og overraskelse. Gruppens leder træder hen til mikrofonen og siger f. eks. : "Nu fortsætter vi med 'When You're Smiling'". Den kender folk godt. Men hvordan griber lige præcis den gruppe det nummer an? Lidt som at sidde på en restaurant og se, at de har kalvesteg på menuen. Naturligvis ved man, hvad kalvesteg er. Men hvordan er den bestemte restaurants kalvesteg? Hvilke særlige fiksfakserier bruger kokken?

Jazzens standardrepertoire er særdeles bredt og mangesidigt. Alligevel kan man i nogen grad tale om en række typiske standard-træk og omend med forbehold indkredse nogle overordnede kategorier. Eller også er det bare en bestemt slags numre, der besidder en stærk og længerevarende gennemslagskraft, og derved giver standardrepertoiret et skær af typepræg (?).

Seneste kommentarer

04.09 | 07:12

Tak skal du have!

04.09 | 05:19

Tror jeg må læse Den lille Prins igen!
Ville lige lure, men måtte læse den alle! Rigtig fin samling Carl!

Del siden